Christopher Tolkien

christopherChristopher Reuel Tolkien (narodený 21.novembra 1924) je synom J. R. R. Tolkiena, a je autorom resp. editorom väčšiny posmrtne vydaných diel po svojom otvcovi. Zároveň nakreslil originálne mapy pre otcove vydania Pána Prsteňov, ktoré boli podpísané C. J. R. T., písmeno J. znamenalo John, krstné meno ktoré normálne nepoužíval.

Chistopher Tolkien sa narodil v Leeds v Anglicku ako tretí syn J. R. R. Tolkiena. Navštevoval Dragon School v Oxforde, neskôr aj Oratory School. Počas Druhej svetovej vojny, slúžil ako pilot v Royal Air Force, po vojne prednášal angličtinu na Oxford University.

Mladý Christopher bol odjakživa kritickým poslucháčom sveta otcových príbehov, ako dieťa po?úval príbehy Bilba Bagginsa, ako teenager a mladý muž poskytoval otcovi spätnú väzbu pri 15 ročnom tvorení Pána prste?ov. Mal zároveň úlohu interpertovať otcove mapy, často protirečiace a vyprodukovať mapu do verzie na vydanie.

Bibliografia:

  • 1977 – Silmarillion
  • 1980 – Unfinished Tales of Númenor and Middle-earth
  • 1981 – Letters of J.R.R. Tolkien
  • 1983 – The History of Middle-earth volume I, The Book of Lost Tales, part I
  • 1984 – The History of Middle-earth volume II, The Book of Lost Tales, part II
  • 1985 – The History of Middle-earth volume III, The Lays of Beleriand
  • 1986 – The History of Middle-earth volume IV, The Shaping of Middle-earth
  • 1987 – The History of Middle-earth volume V, The Lost Road (and other writings)
  • 1988 – The History of Middle-earth volume VI, The Return of the Shadow
  • 1989 – The History of Middle-earth volume VII, The Treason of Isengard
  • 1990 – The History of Middle-earth volume VIII, The War of the Ring
  • 1992 – The History of Middle-earth volume IX, Sauron Defeated
  • 1993 – The History of Middle-earth volume X, Morgoth’s Ring
  • 1994 – The History of Middle-earth volume XI, The War of the Jewels
  • 1996 – The History of Middle-earth volume XII, The Peoples of Middle-earth
  • 2002 – The History of Middle-earth Index
  • 2007 – Children of Húrin

Comments are closed.