Sean Bean

Sean_BeanShaun Mark “Sean” Bean sa narodil 17. apríla 1959 v Handsworthe, Sheffield, Spojené kráľovstvo.

Pôvodne chcel nasledovať svojho otca a stať sa zváračom, avšak záujem o klasickú literatúru v ňom na strednej škole podnietil túžbu stať sa hercom. Po niekoľkých neúspešných pokusoch sa dostal na Royal Academy of Dramatic Art v Londýne (RADA), ktorú ukončil absolventským predstavením Beckettovej hry Čakanie na Godota. Profesionálne debutoval na javisku glasgowského divadla Citizens Theatre ako Tybalt v Shakespearovej tragédii Rómeo a Júlie.

Vo filme debutoval v snímke Caravaggio, nasledovali ďalšie projekty, prevažne pod záštitou britskej BBC – Clarissa, Lorna Doone. Začiatkom 90. rokov prišla ponuka zahrať si Richarda Sharpea, hrdinu 16 televíznych filmov, ktoré vychádzali z knižnej predlohy od Bernarda Cornwella. V adaptácii z roku 1997 Tolstého veľdiela Anna Karenina si zahral Vronského.

V roku 2000 prišla ponuka zahrať si gondorského bojovníka Boromira v trilógii Pán prsteňov, napriek tragickému koncu jeho postavy v prvom filme sa objaví v krátkych flashbackoch aj v pokračovaniach. Film mu priniesol ďalšie uznanie a slávu, začal sa objavovať vo veľkých hollywoodskych produkciách (Trója, Honba za pokladom Templárov, Snehulienka).

Posledný výrazný úspech mu priniesla postava lorda Eddarda Starka, ktorého si zahral v prvej sérii ambiciózneho seriálu od HBO Hra o tróny.

Vo svete je okrem svojho talentu známy aj tým, že prevažná väčšina jeho postáv vo filmoch / seriáloch umiera.

Výber z filmografie:

  • 1986 – Caravaggio – Ranuccio
  • 1990 – Lorna Doone – Carver Doone
  • 1991 – Clarissa – Robert Lovelace
  • 1995 – GoldenEye (Zlaté oko) – Alec Trevelyan / Janus
  • 1997 – Anna Karenina – Vronský
  • 2001 – The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa) – Boromir
  • 2002 – Equilibrium – Errol Partridge
  • 2002 – The Lord of the Rings: The Two Towers (Pán prsteňov: Dve veže) – Boromir
  • 2003 – The Lord of the Rings: The Return of the King (Pán prsteňov: Návrat kráľa) – Boromir
  • 2004 – National Treasure (Honba za pokladom Templárov) – Ian Howe
  • 2004 – Troy (Trója) – Odysseus
  • 2005 – The Island (Ostrov) – Dr. Merrick
  • 2005 – Flightplan (Tajomný let) – Kapitán Marcus Rich
  • 2008 – Crusoe – James Crusoe
  • 2010 – Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (Percy Jackson: Zlodej blesku) – Zeus
  • 2010 – The Lost Future (2012 Koniec sveta) – Amal
  • 2010 – Black Death – Ulric
  • 2011 – Game of Thrones (Hra o tróny) – Eddard Stark
  • 2012 – Mirror Mirror (Snehulienka) – Kráľ
  • 2012 – Soldiers of Fortune – Dimidov
  • 2013 – Percy Jackson: The Sea of Monsters (Percy Jackson: More príšer) – Zeus