Richard Armitage

Richard+Armitage+hq+pngRichard Crispin Armitage sa narodil 22. augusta 1971 v Huncote, Leicester, Leicestershire, Spojené kráľovstvo.

Po základných štúdiách v Huncote Community Primary School navštevoval Brockington College v Enderby, kde študoval hudbu, hru na čelo a flautu, neskôr sa na Pattison College v Coventry zapísal na tanec a herectvo.

V 17 rokoch sa pripojil k cirkusu a strávil s ním 6 týždňov Maďarsku. Po návrate do Anglicka si zahral v niekoľkých muzikáloch. Nespokojný so smerom, ktorým sa mala uberať jeho kariéra, sa zapísal na London Academy of Music and Dramatic Art v Londýne a vyštudoval herectvo.

Po štúdiách sa pridal k Shakespearovej kráľovskej spoločnosti a hral v Hamletovi, Macbethovi a ďalších hrách.

V roku 2002 na seba po prvýkrát výraznejšie upozornil v televízii, stanica BBC ho obsadila ako Johna Standringa v dráme Sparkhouse. Ďalší John, tentoraz Thornton, mu priniesol celosvetovú slávu. Miniséria North and South (Láska v bielom pekle) z produkcie BBC vychádza z prelohy anglickej spisovateľky Elizabeth Gaskell a Armitage ako John Thornton očaril diváčky po celom svete.

Objavil sa v ďalších televíznych projektoch, na filmovom plátne sme ho mohli vidieť vo filme Captain America: The First Avenger (Kapitán Amerika: Prvý Avenger) ako nacistického špióna a v súčasnosti je známy ako vodca trpaslíkov Thorin Dubbin v hobitej trilógii.

Výber z filmografie:

  • 2002 – Sparkhouse – John Standring
  • 2004 – North and South (Láska v bielom pekle) – John Thornton
  • 2006 – Robin Hood – Guy of Gisborne
  • 2008 – Spooks – Lucas North
  • 2011 – Captain America: The First Avenger (Kapitán Amerika: Prvý Avenger) – Heinz Kruger
  • 2012 – The Hobbit: The Hobbit: An Unexpected Journey (Hobit: Neočakávaná cesta) – Thorin Dubbin
  • 2013 – The Hobbit: The Desolation of Smaug – Thorin Dubbin
  • 2014 – The Hobbit: There and Back Again – Thorin Dubbin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *